Vražji bend

by Same Babe

/
 • Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  Purchasable with gift card

    €7 EUR  or more

   

 • Compact Disc (CD) + Digital Album

  Vražji bend je četrta plošča skupine Same babe. Ovitek in knjižica z besedili sta delo oblikovalca Boštjana Pavletiča. Spremna beseda - Viki Baba.

  Includes unlimited streaming of Vražji bend via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  ships out within 7 days

    €9.95 EUR or more 

   

 • Record/Vinyl + Digital Album

  Butična izdaja v 25 izvodih, ovitek je delo oblikovalca Boštjana Pavletiča. Vsak izvod plošče je vrezan na posebnem stroju z diamantno iglo, čas rezanja je enak realnemu času trajanja posnetka. Vrezano v Idriji, Slovenija.

  Includes unlimited streaming of Vražji bend via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  ships out within 7 days

    €25 EUR or more 

   

1.
04:12
Balada o Vražjem bendu (Ervin Fritz) V mestu, v najtemnejšem kotu, sedem temnih senc stoji, sedem senc sloni na plotu, luč nobena ne gori. Prav gotovo so barabe, kar poglejte njih lase. Kaj so? Moški ali babe? Tega res nihče ne ve. Če pa bolje se pogleda, vsak ima kak inštrument. Tam ob plotu je seveda ves naš slavni Vražji bend. »Tu pod tvojim oknom, Fani, te ves bend glasno roti: z nami peti se ne brani, ker brez tebe benda ni. Fani, naša lepa Fani, bendu je resnično žal. Fani, vse bo kakor lani, bend otroka bo priznal. Ena bomo spet družina in en sam družinski krog, vsi crkljali bomo sina, ti prisega sedem parov rok.« V mestu, v najtemnejšem kotu, sedem temnih senc stoji, hrepeneč slone na plotu, Fanike pa k oknu ni. Včeraj ji gospod Zablatnik je na roko prstan dal. S tem je znani naš podjetnik njeno pevsko pot končal. Vražji bend zdaj s pevko novo, polno vsakršnih idej, s pevko novo, vražjo vdovo, vragolira bolj kot prej.
2.
BALADA O PIVSKEM BRATCU (Janez Menart) Za njene ustnice vabeče zvrnila sva likerje rdeče. Za njene lepe, rjave oči sva rum žlampala do noči. Za njene črne, črne lase črnino zlivala sva vase. Potem moj bratec je zaspal, a jaz sem komaj, komaj stal. Za njeni drobceni nožici Sem treščil v zid dve steklenici. Ne vem, zakaj sem ves pijan, ne vem, kaj pil, dokler ni dan zagledal dve pijani žolni, denarja prazni, vina polni. Ko se je zemlja odvrtela, sva šla drugam in spet začela; spet rum, liker, spet polnoči in spet … Oh, tri dni, tri noči … Tri dni sva ljubico topila, vendar je nisva utopila.
3.
02:44
SMRTEK (Egon Bondy; prevedel in priredil Viki Baba) Smrtek živi v kletnih prostorih na Beethovnovi ulici 12 v Ljubljani. Namesto glave ima golo lobanjo in zato se imenuje Smrtek. Kljub temu ima šele deset let. Kadar pride v gostilno, ima veliko kapuco, tako da najprej sploh ni videti, da je to Smrtek. A ko popije veliko piv, potegne kapuco dol in vsi obnemijo v strašni grozi. Smrtek to izkoristi in, ne da bi plačal zapitek, odide v naslednjo gostilno. Včasih Smrtek pozabi na kapuco in vstopi v Gostišče pri Pavli z golo lobanjo. V gobcu ima žice in nanje zataknjene oči, in ko vtakne v gobec roko, potegne najprej za eno žico – in ostane le prazna očesna duplina; potem potegne še za drugo žico – in ostane še druga prazna očesna duplina. Nato s srepim pogledom obeh očesnih jamic brez besed bulji v gostilničarko Milojko tako dolgo, dokler mu ta ne nalije piva, tresoč se od groze. Poleti, ko so bile Same babe na Češkem, je Smrtek vstopil v njihov plac za vaje in s svojim vohom, kot ga imajo zgolj strašila, takoj izvohal, da v šatulji s čaji Babe hranijo svoje čarovniške diplome. Takoj se je vrgel nanje in jih začel trgati s svojimi kremplji. Ampak ker so diplome iz pergamenta in so v celoti napisane po latinsko, se je Smrtek strašansko prestrašil, da je to nekakšna coprniška knjiga, in zbežal.
4.
02:18
HUDOBEC (Marko Jelovšek) Sredi hoste je globoka lukna, iz lukne orng se kadi: kjer je d’m, je tud vogenj! U lukni samcat zlodej ž'vi, se vse t'ku zdi, d’ čik kadi … Kuga prauš? Čik kadi! Če uprašaš ga, zakuga sam ždi, zakva ne matra več l’di? Na v’s glas pojambra ti: »L’dje se matrajo sami, zato za me taprauga dela ni … Kuga č’m? Čik kadim!«
5.
SISTEM V GLAVI (Miha Nemanič) Ne poznaš me a govoriš v mojem imenu steguješ roke brez vprašanja in vse bolj postaja mi jasno da vržen sem v ta svet da preživim – ta svet A če zanese te predaleč ne bom tvoj sluga in ko te stisnejo v kot ne bom tvoj pes ne bom tvoj zvesti pes Jaz nisem tvoj dolžnik ti nisi moj sodnik – rodila me je moja mati in ne sistem v tvoji glavi Ne trudi se ne rabim obljub o raju na zemlji a tvoja beseda je vedno zadnja zato vse bolj postaja mi jasno da vržen sem v ta svet da preživim – ta svet
6.
02:29
LEPOTIČENJE (Ervin Fritz) Zasačil sem jo v zbrani ženski uri: na nohte si nanašala je lak. Čas, posvečen rokam, obrazu in frizuri, čas, ko nas iz zrcala gleda ženski vrag. Dejal sem: »Se tako po žensko sanja?« V laseh si je popravila koketni trak in rekla: »Ne, tako se smrt odganja!« In pihnila na rožnati, še sveži lak.
7.
PLEŠI, PLEŠI, DEKLE (Leon Matek) Pleši, pleši, dekle, sukaj se do zore; stresi svoje prsi in zazibaj boke – boš že jutri spala! Naj vsi možje in fantje onemijo, odgrni svoje čare, naj se oči iskrijo – boš že jutri spala! Pleši, pleši, dekle, dolga je ta noč. Z jutrom, ko vstane, bo šla tvoja rosa proč … Pleši, pleši, dekle, sukaj se do zore; stresi svoje prsi in zazibaj boke – boš že jutri spala! Naj ta noč bo tvoja in mesec tvoj brat, svetle zvezde sestre, zaljubljen pesnik svat – boš že jutri spala!
8.
PISMO ZA MARY BROWN (Frane Milčinski – Ježek) Nihče ga ni tjakaj prinesel, saj poštar ni hodil ondod, kar tam je ležalo na pragu to pismo za Mary Brown. Mary, spomni se moža soldata, zdaj ko mimo je že sedem let, kar mi grob skopala je granata na prekleti koti 110. Mary, spomni se moža soldata, kadar greš doma naš vrtec plet. Mene zmlelo je v kotanji blata tu na daljni koti 110. Zdaj moja usta tujo zemljo jejo in mravlje gomaze mi iz očesa. Samo kosti so še – kot korenine, kot korenine suhega drevesa. Mary, spomni se moža soldata, kadar sinu bo zadosti let. Pazi, da ne bo končal kot ata na prekleti koti 110. Vse žene na zemeljski obli imate enako ime. Saj vse, ki rodite sinove, se pišete Mary Brown.
9.
NOR (… blues na navaden dan …) (Viki Baba, Miha Nemanič) B'lo je čist navadno jutro čist navaden dan ko si me zapustila odšla od mene stran Jaz sem nor – nate nor! Čist si me sesula ubila bi me skor … Jest sem neki tazga že neki časa pričakoval a vseen' me je sesulo me butn'lo ob tla Si rekla da ne bom razumu da moraš tja nazaj povej kaj naj razumem če on te objema zdaj?
10.
VIDEL SEM KITAJCA (Tomaž Šalamun) videl sem kitajca strašen kitajec
11.
12.
ŽALOSTNA PESEM ZA KONTRABAS (Viki Baba) On igral je kontrabas jaz mladenka svetlih las imel globok in lep je glas jaz dolge noge in vitek stas In sva hitro se zmenila kupila flet se poročila eno hčerko sem rodila čez dve leti sem ga zalotila soseda je pod pouštr glavo skrila – ja tako gre to! Pa sva se ločila …
13.
VLAK ZA KOPER (Viki Baba) Tvoja so nedrja čista tvoji zobje so veliki mlinski kamni race se spet selijo z juga na sever na severovzhod … Jest pa čakam na prvi vlak za Koper snažilka prav da naj že zginem ven a moje noge ne zmorejo več hoje zato se plazim in ližem vlažen tlak Jetra si mi požrla oči iztaknila in zaprla v tabernakelj škržati pa pojejo pesmi o morju ljubezni o toplih vlažnih rokah … In upam da sanjaš male morske zvezde ki se ti plazijo po obrazu da ti izpijejo krike
14.
Krinko razkrinkaj (Andrej Trobentar, Viki Baba) Maska pod masko, v maski skrit obraz. Obraz, na obrazu prilepljen prijazen nasmeh. Krinko razkrinkaj, nikar ne razkrinkaj teme! Pust je vsak dan, vsak dan je pustni sprevod. Pusta zažgemo, vsak dan zažigamo maske. Krinko razkrinkaj, nikar ne razkrinkaj teme! V srcu teme temno srce umre. V srcu teme temno srce umre. Krinko razkrinkaj, nikar ne razkrinkaj teme! Sreča v nesreči, nesreča v sreči, nasilje v nesreči … Nasmeh je zasmeh! Orožje v roke, pojdimo se vojsko, ljudje! Krinko razkrinkaj, nikar ne razkrinkaj teme! Dekadenca, dekadenca …
15.
MUŠNICE BELE (Egon Bondy; prevedel Viki Baba) Človek se odloči ko je že obupal mušnice bele v gozdu bom nabiral Mušnice bele še od snega bolj bele da se potolažim jih pojem kar cele Ne bom se zbudil tu temveč šele v raju mušnice bele bom nabiral v maju

about

Kamor si hudič sam ne upa, pošlje Same babe ...
(Robert Suša, Radio Študent)

credits

released January 19, 2019

Same babe so:

Marko Voljč
vokal, trobenta, šejker

Miha Nemanič
vokal, ustna harmonika, tamburin, šejker

Matjaž Ugovšek – Ugo
vokal, akustične in električne kitare

Uroš Buh
vokal, bobni, bongosi, akustična kitara

Marko Jelovšek
vokal, kontrabas, akustična kitara

Viki Baba
vokal, akustična kitara


Sodelovali so še:
Maja Predatoria – vokal (Žalostna pesem za kontrabas)
Ervin Fritz – recital (Komentar strica Fritza)
Rok Hozjan – kontrabas (Vražji bend).


Posneto v zagrebškem studiu Kramasonik pozimi in spomladi 2017.
Zvočni mojster in miks: Hrvoje Nikšič
Produkcija: Same babe in Hrvoje Nikšič
Mastering: Andy Jackson – Tube Mastering
Fotografije: Janez Pelko
Naslovna fotografija in oblikovanje: Boštjan Pavletič
www.samebabe.org
samebabe@gmail.com


Založba Pivec
zalozba-pivec.com

license

all rights reserved

tags

about

Same Babe Ljubljana, Slovenia

Skupina je nastala spomladi 2003, da bi sodelovala na literarni večerji, posvečeni pesniku Janezu Menartu. Doslej so izdali štiri albume: zgoščenko uglasbene poezije Janeza Menarta Za ljubi kruhek in njene črne črne lase (Sanje, 2007), Terezijanske (ZKP RTV Slovenija / Sanje, 2011), Dobri možje (Pivec, 2013) in Vraži bend (Pivec, 2019), ki velja za prvi »električni album« zasedbe. ... more

contact / help

Contact Same Babe

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

If you like Same Babe, you may also like: